Акція
Нараховуємо бали за пораду.

UARU
Кошик порожній
+38 096 95-93-474, +38 097 973-18-47
Купити натуральну преміум-каву:
Блог  

Про запах кави 1

З розмови телефоном з одним із клієнтів: “Спробував вашу каву, але якщо відверто, — щось аромату ніякого. Я наприклад п’ю розчинну. І ось купляєш стікер Нескафе чи Якобс: заливаєш водою і запах на весь офіс...”. В коментарях теж було згадування про те, що “хотілось би аромат яскравіше”. Поглянемо, що ми можемо розповісти про запах кави.

Через наші обсмажувальні руки пройшло чимало різних сортів, різного ступеню обсмаження — від кислючого недосмаженого до перепаленого в масло. Я би виділив чотири аромати кави: аромат обсмаженого зерна, аромат змеленої кави, аромат пінки та аромат рідини.

Цілі зерна пахнуть спокійним впевненим запахом. За ним можна скласти базове враження про сорт. В цьому оцінюванні велику роль відіграє ступінь обсмаження. Чим сильніше обсмаження, тим важче зрозуміти, що ж там у пакеті. Цим користуються виробники, що обсмажують дешеві сорти: гіркотою пересмаження вуалюють низьку якість та скудність смаку, видаючи її — гіркоту — за справжній кавовий смак.

Мелена кава має найсильніший запах з усіх чотирьох. Якщо потрібно наповнити приміщення ароматом кави, слід залишити на столі ємність саме зі свіжезмеленою кавою. Кожен, хто зайде, буде вражений наповал =)

Запах пінки — індикатор якості кави, лакмусовий папірець. Крихти оболонки зерна, частинки шелухи, те саме ніжне, що не опустилось на дно горнятка в гущу, перчинка, гірчинка, кислинка, фрукти, земля, сіль, житній хліб, дим обсмаження — все тут: в пінці. І головна заковика — якраз наявність пінки в чашці. Залежить від способу приготування. Наприклад кава, яку приготували у френч-пресі чи пуері чи аеропресі, має доволі бідну пінку, або не має зовсім. До того ж, в цих способах приготування отримується напій, де пінка та рідина вже перемішані. Тому для дегустації та при тестуванні кави використовується запарювання в чашці, де пінка максимально натуральна.

Запах рідини, напевне, найслабкіший з усіх. Це навіть швидше не запах, а відчуття =) Відчуття присутності поруч натуральної кави. Їй не потрібно вигукувати, блищати, підстрибувати, привертаючи до себе увагу. Вона просто є. Спокійна, впевнена, солідна. Якби мені в чашці принесли напій, що сильно та яскраво пахне, — мене б це як мінімум збентежило. Скільки через дегустацію пройшло натуральної кави: не пам’ятаю випадку, щоб рідина мала яскравий аромат. При заварюванні в джезві чи запарюванні в чашці інтенсивний запах дає нагріта пінка, а не рідина.

Розподіл запаху кави на такі види можна уявити у вигляді аналогії наприклад з сухофруктом. Сушня пахне ледь-ледь, за її запахом можна вгадати фрукт, можливо навіть зрозуміти стан на момент збору. Подрібнений сухофрукт пахне яскраво, збуджуючи, вражаючи. А вже готовий узвар — спокійно та натурально. Так само кава.

На завершенні відмічу, що це — не повний спектр запахів кави. На жаль, звичайному клієнту не доступні інші з них: легкий та природній запах зеленого зерна, густий запах диму від шелухи під час обсмаження, пряний запах нагрітого напів-обсмаженого (ще світлого) зерна, важкий запах масел, що осідають на вентиляції. Додаткова реальність, що вже стала смачною частиною нашого життя — точнісінько, як у вірші про запахи різних професій. Приходиш додому та пахнеш кавовими секретами.


Спробуйте каву, яку ми обсмажуємо:

ДмитрийДмитрий
Не знаю, кто там аромат не чувствует. Наверное что-то с вкусовой системой не так. Я только открыл упаковку «Готики» — запах обалденный. Вкус кстати тоже. Жена пришла с работы через час после того, как я выпил чашечку кофе (заваривал в турке и после выпитого все вымыл и приоткрыл форточку) и то услышала. А у нее нюх не очень.
Відповідь