+38 096 95-93-474, +38 097 973-18-47
Контакти Кава в офіс
Нараховуємо бали за пораду
Купити натуральну преміум-каву:
ТропікаАтлантикаЕстетикаГотикаТемпікаДинаміка
Блог  

Наш вибір — середній рівень обсмаження (medium roast) 4

Створення нами кавових сумішей полягає в наступному: ми беремо зелені кавові зерна спеціально відібраних сортів, обсмажуємо їх та змішуємо у певній пропорції.

Тобто на вході ми маємо ось такі зернятка:

На фото продемонстровані кісточки кавових вишень, що видобуті з плодів одним з двох способів: або висушені разом з вишнею і потім шкаралупа облущена (dry processing), або ж вичавлені зі свіжих фруктів та висушені на сонці (wet processing). Ми принципово працюємо з сировиною, самостійно обсмажуючи зелені зерна. Це дає нам повний контроль над процесом та кінцевим результатом.

В процесі обсмаження кава, яку ми бачимо на фото вище, стає такою:

Цей вигляд вже більш звичний кавоманам і не в одного з них при вигляді цих апетитних зерняток прискорюється серцебиття =)


Ми використовуємо середній рівень обсмаження і я хочу зупинитись на даному моменті детальніше. Якщо мовити дуже узагальнюючи, під час обсмаження в зернах відбуваються наступні процеси: кислотність знижується, гіркота підвищується, смак до певного моменту набирає силу, проте потім починає різко погіршуватись. Погіршення смаку, а під смаком ми розуміємо максимально повноцінні відчуття, починається тоді, коли зерно пересмажується. Зростає порожнина всередині; ефірні масла — спочатку у вигляді крапельок, а потім повною клейкою оболонкою, — проступають назовні, в результаті повністю випалюючись; зерно темніє впритул до чорного кольору.

Дуже легко провести аналогію, якщо замість кави уявити собі щось, що нам добре відомо та неодноразово випробувано в порівнянні. Уявіть собі шашлик чи наприклад стейк. Соковите, ніжне та якісно просмажене м’ясо. Правильного кольору, м’яке, смачне. А тепер, йому на противагу, — всмажене майже у вугілля, обвуглене у кутках та пересохше. Яке б ви обрали для обіду? =)

У рекламах та каво-сайтах нам часто показують фотографії, на яких ось такі зерна:

...або ж такі:

...або навіть такі:

Зерна, що продемонстровані на фото, — пересмажені. В переважній більшості кавових автоматів використовується кава такого рівня обсмаження, “тренуючи” смакові рецептори споживача та переконуючи в тому, що ось це і є справжній кавовий рівень та натуральний смак кави. На жаль, більшість це вводить в оману. В сильній гіркоті легше приховати поганий смак або непрофесійність обсмажувальника. Смакові відмінності різних сортів стають настільки малими, що вже відрізнити один від одного не видається можливим. В такій ситуації ні про який смаковий букет чи майстерність купажу не може йти мова.

Обсмаження, при якому зерно обсмажується трохи більше, ніж потрібно, може бути доцільне тоді, коли зерно призначене для створення суміші та обраний сорт відповідає за “гірчинку”, або якщо потрібно максимально знизити кислинку, залишаючись у рамках якісного смаку. Боляче бачити та розуміти, що кава пройшла такий складний шлях: виросли та дозріли кавові вишні, їх зібрали фермери (не рідко продираючись по непролазних скелях), обробили, висушили, діставили з плантації до складів, переправили через океан, розсортували по обсмажувальних а там її взяли й… зіпсували.

Наш вибір — середнє обсмаження. Наша кава — ароматна та має повноцінний смак. Нам надзвичайно приємно, якщо ви скуштували одну з сумішей, що пропонується, та стали нашим прихильником. Вдвічі приємніше, коли ми отримуємо відгуки про те, що після нашої кави неможливо повернутись до дешевих або гірких варіантів. Значить ми все зробили правильно, адже все, що ми робимо, робиться з глибокою повагою та любов'ю до кави та споживача.

Приємних вам хвилин кавування та повноцінної насолоди кавою.


Спробуйте каву, яку ми обсмажуємо:

ЛюбаЛюба
Ой, как это все интересно.
Ой, как это все неоднозначно...
Відповідь
Кофемана не обманешь!Кофемана не обманешь!Люба
Вот соглашусь с Вами :)
Відповідь
Кофемана не обманешь!Кофемана не обманешь!
В кофе-автоматах, как вы их назвали, используют как раз-таки среднюю и ниже средней обжарку. Но и не в ней дело. А в купаже арабики и робусты. Ибо в кофейном автомате температура как правило выше 95 С не регулируется, а значит он может варить кофе только с высоким содержанием робусты, а арабика просто не будет в нем варится, так как ее температура варения только с 95 С начинается :)
Відповідь
Тіко-ЧакоТіко-ЧакоКофемана не обманешь!
Спасибо за комментарий.

...как раз-таки среднюю и ниже средней обжарку
Как только на зерне появились капли масла — это уже не может называться средней обжаркой. Я стараюсь заглядывать в резервуар с кофейными зернами каждый раз, как представляется возможность, плюс общаться с владельцами вендинг-автоматов — среднюю обжарку (тем более "ниже средней") я ещё ни разу не встречал. Хотелось бы взглянуть на фото зерен указанных вами степеней обжарки. Для чистоты фразы, уточняю, что как вариант — капли масла могут появляться в следствие длительного хранения, так что нужно смотреть и на цвет. Первичный осмотр заключается в оценке внешнего вида и запаха зерен. У средней обжарки не должно быть и намека на дым.

так как ее температура варения только с 95 С начинается
1. Смотрим на стандарты, установленные SCAA:
https://www.scaa.org/?page=resources&d=cupping-standards
«92.2 – 94.4°C»
2. Скотт Рао, написавший пособие для профессиональных барист, упоминает в качестве используемой температуры 85-91 градус (итальянские баристы) и 92-96 градусов (американские барисы). Потолок у бойлеров вендинг-автоматов как раз 96 градусов.
Відповідь