Акція
Нараховуємо бали за пораду.

UARU
Кошик порожній
+38 096 95-93-474, +38 097 973-18-47
Купити натуральну преміум-каву:
Головна  
Способи приготування кави:

Приготування кави у френч-пресі

Під час приготування у френч-пресі отримується найміцніший та насичений (за вмістом кофеїну та ароморечовин) напій. Екстракція мікроелементів, що входять до складу кави, залежить від тривалості контакту зерна з водою, ось чому кава у френч-пресі — один з тих способів, в якому цей процес найбільш повний. Нам знадобляться: френч-прес, крупно змелена кава, секундомер. Час приготування — 5 хвилин.

Кава у френч-пресі максимально розкривається, тому цьому методу приготування віддають перевагу багато кавоманів. Каву рекомендується змелювати безпосередньо перед приготування, щоб взаємодія кави з повітрям відбувалась вже у френч-пресі. Зберігання кави у змеленому вигляді призводить до вивітрювання найбільш насичених та тонких аромаскладових, які повинні були б попасти в напій.

Френч-прес складається з колби, кришки, плунжера (поршень) та ручки. За допомогою плунжера кавова гуща відфільтровується з напою. Для цього на плунжері встановлена сіточка. При виборі френч-пресу рекомендується звертати увагу на моделі, в яких сіточка не капронова а металева. За об’ємом френч-преси поділяються на 0,35 літри (три кавових горнятка), пів-літри та літр.

Процес приготування: ставимо грітися воду. Щоб подовжити термін придатності скляної колби, її рекомендується прогріти, плеснувши гарячої води та опустивши плунжер. Окрім того, тепле скло та сіточка будуть краще утримувати температуру води, поки кава настоюється. Коли колба зігрілась, виливаємо воду. Після цього рекомендують протерти скло насухо, щоб при насипанні кави та не прилипала до стінок френч-пресу. Особливо це актуально під час приготування напою не повного об’єму, наприклад — усього на два горнятка замість трьох.

Засипаємо кафи, з розрахунку: п'ять чайних ложечек “з гіркою” на стакан води (250 мл). При розрахунку пропорцій керуються правилом: 7 грамів кави на порцію. Об’єм води в одній порції — 100 мл (горнятко для кави). Інколи, для підсилення міцності напою, сиплють більше кави — в цьому моменті варто керуватися особистими вподобаннями.

Закипіла вода в чайнику — вимикаємо та чекаємо, поки температура знизиться до 90–92°С (багато хто рекомендує рахувати до десяти). Варто пам’ятати, що з безлічі способів приготування кави немає жодного, де використовується окріп. Окріп “обпікає” каву і з неї вивітрюються найтонші та найчутливіші мікроелементи, не попадаючи туди, куди повинні були б попасти — в напій.

Заливаємо воду в потрібному нам об’ємі (виходячи з кількості порцій, які готуємо). Деякі кавомани виливають одразу всю заготовлену воду, інші рекомендують робити це в два етапи: заливаємо невеликою частиною води, чекаємо хвилину і потім доливаємо до повного об’єму. Також думки розділюються стосовно того, чи варто розмішувати напій після того, як залита вода. Прихильники даного аргументують тим, що це додатково насичує напій киснем. Відмітимо лише, що розмішувати каву рекомендується дерев’яною або пластмасовою ложкою, щоб не пошкодити крихке скло френч-пресу.

На даному етапі є можливість візуально оцінити свіжість кави: чим товстіша пінка та чим більше в ній бульбашок, тим свіжіша кава. При чому під свіжістю розуміється не тільки “термін після обсмаження”, але й свіжість помелу. В сміжезмеленій каві одразу ж починаються процеси окислення і в воді це проявляється саме пишністю пінки. За її кольором оцінюють і якість кави: у якісної (свіжої, сортової, свіжеобсмаженої) кави “тигрова” пінка, або інакше: кольору смаженого горіха.

Після того, як всю заготовлену воду вилито у френч-прес, накриваємо колбу кришкою з плунжером, обережно опустивши сіточку на поверхню кави. Якщо у вас модель френч-пресу з високим бортиком, повертаємо кришку так, щоб бортик закрив отвір горлечка та аромат залишався всередині колби. Час настоювання кави — 4 хвилини з моменту першого контакту з водою. Коли час вийшов, обережно натискаємо на ручку поршня та відфільтровуємо гущу, притиснувши її до дна колби. Над сіточкою — чистий, без крупинок гущі напій, під сіточкою — гуща. Деякі кавомани ще раз злегка підіймають плунжер та натискають на гущу знову. Це вивільняє бульбашки повітря, що “зачіпились” зі дрібну сіточку та додатково насичує каву дрібною гущею.

Кава для приготування у френч-пресі

Кожна з сумішей, що пропонується — гарантовано свіжого обсмаження.
З моменту обсмаження до отримання вами кави пройде не більше двох тижнів.
Перший тиждень після обсмаження кава продовжує набирати аромат,
впродовж місяця кава вважається максимально свіжою.